Ordföranden har ordet år 2009Var det bättre förr?

Visst hör man ibland att det sägs ”Tacka vet jag förr i tiden, då …” och så räknas det upp exempel på vad som var bättre då.

Är det så, eller hör det till åldern att vi ser tillbaka och har referenser som skiljer sig från det som i vissa fall gäller i dag. Förr lärde föräldrarna sina barn att lämna sin plats till äldre i buss och tunnelbana. Det ingår tydligen inte längre i föräldrarollen. Att ungdomar själva ska förstå är nog att begära för mycket.

Förr höll man upp dörren/porten och lät någon annan person passera. I dag går man själv först och bryr sig inte om ifall man kolliderar med någon. Mysigt eller hur? Om Du går på trottoaren och möter ”ett knippe av kategorin ouppfostrade”, gör du klokt i att söka upp rännstenen eller smyga upp mot husväggen. Gör Du inte det, finns det risk för att du får ett blåmärke efter kollisionen.

Det finns ju mera. När man körde bil förr, fick man lära sig att ”blinka”, även när man skulle svänga till höger. Det är helt borta i dag! Förr togs mössan av, när man var inomhus och absolut när det var dags att äta. Titta in på hamburgerrestaurangen hur det ser ut, eller titta på hur de ser ut i TV-rutan, om man skall ”vara riktigt inne”.

Nu är det ju så att exemplen absolut inte gäller alla, men det är de man upplever som skrämmer en. När det talas om miljöbekymmer, tänker vi på atmosfären och uppvärmning mm, som man ska hjälpas åt med att bemästra.

Mina exempel är andra miljöbekymmer, som tyvärr växer fram och som inte heller är lätta att lösa -Förändra och förbättra människors beteende tillhör inte de enklaste uppgifterna. Men vi kan börja med att ”högerblinka” (igen), hålla upp dörren/porten, stanna upp på trottoaren. Då kanske  de förstår, eller så får man förklara hur de bör uppföra sig. Jag tror att vi som upplever de försämrade attityderna inte ska acceptera detta utan istället visa kurage och säga ifrån!

Nu har gringubben ”skrivit av sig” sina besvikelser och hoppas på att alla ALP-are får uppleva ett bättre år 2010. Vi får hjälpas åt!!

Jag och övriga i styrelsen vill tillönska alla ALP-are

En riktigt God Jul
och
Ett Gott Nytt År!